Közeleg a Húsvét ünnepe. Közeleg az útra kelésünk pillanata is. Pünkösd szombatján részt akarunk venni a Somlyó hegy nyergében a Búcsún. Készülődünk tervezgetünk. Május 18.-án csütörtök reggel 8 órakor Mátyás király szobra előtt együtt leszünk, mindazok aki erre a nagy kalandra vállalkozunk.

Gyülekezünk a téren Mátyás király szobra előtt (mögötte a ló farkánál, van a régi kolozsvári találkahely). Ünnepélyes pillanat, áldás, fotók. Indulás neki a Felek tetőnek.

Trekk itt https://www.strava.com/routes/3039169080985286496

A várost a (volt) Palocsai gyümölcsösön át hagyjuk el, abban haladunk a kőrgyűrűig. Itt Györgyfalva felé vesszük utunkat. Áthaladunk a falun, Ajton felé irányulva. Egy földúton balra térve szintgörbén folytatjuk, amíg meglátjuk Kolozsbós falu házait. Itt az út elágazik  Pata- Bodrog irányába bal felé. Mi jobbra térünk és Bós falu fölött átvágva, kimászunk a vízválasztóra, arra a gerincre ami a Szamos és az Aranyos medencéjét osztja. Ezen haladva keresztezzük a vasútvonalat a bósi alagút fölött. Innen a kolozsi hegy nincs messze. Annak az északi oldalán ereszkedünk be a faluba, megcélozva a katolikus templom tornyát. Szállásunk ott lesz a plébánia házában. Első napunk 28 km útból áll 430 m szintemelkedéssel. Pont alkalmas bemelegítőnek indulási ráhangolódásnak.

Második nap péntek május 19

Kolozs községet keleti irányba hagyjuk el a 161A jelzésű megyei úton .

A trekk itt látható https://www.strava.com/routes/3039170793432889184

Innen belépünk a Mezőség tájegységbe, Mezőőr felé haladunk. Az aszfaltos út felhág a dombokra és nagyjából szinten halad. Kb. 5 km után egy patakvölgyben bal-kéz irányba letérünk az aszfaltos útról, egy tanya irányába majd felkapaszkodunk a domboldalra a Győrberki erdő széléig. Innen Dombokfalva következik, majd a községközpontba Magyarszovátra érünk. Északi irányba hagyjuk el a falut a 161H főúton, majd a község határában jobbra térünk egy makadám úton, ami keleti irányba halad. Egy mellékúton balra térve elérjük Falka falucska házait, majd a 150 es jelzésű Mócs- Botháza  országutat. A domboldalon keleti irányba halad egy földút, amely Novoly faluba visz.  Novoly falut északkelet irányba hagyjuk el majd a dombtetőn jobbra fordulunk keleti irányba. Egy makadám úton haladva, gyéren épített tanyák között, megpillantjuk Nagysármás  mezőváros épületeit. A központba megyünk be egy hatalmas zászló irányába, ami a Polgármesteri hivatal előtti parkban van felhúzva. Szállásunk a Ludovico Panzióban lesz. A második napon megteszünk 33 km távot 560 m szintemelkedéssel. Hosszabb mint a tegnapi, de már kezdünk belejönni.

Harmadik nap. szombat május 20

Sármást dél-délkelet irányba hagyjuk el a domboldalnak felfele egy kolostor irányába.  A trekk itt látható https://www.strava.com/routes/3072857560226249884

A dombtetőről lefelé a 103 as jelzésű úton haladunk Marócháza irányába. Néhány domboldal után a 108 as úton érkezünk Tuson faluba. Tusont elhagyva kiérünk a 15 E jelzésű utat amin elindulunk Marosvásárhely irányába. Uzdiszentpéter község központjában elhagyjuk az aszfaltos utat és egy kis utcán a domboldalfa kaptatunk felfelé. A kertek alatt haladva újra keresztezzük a főutat egy kanyarban egy kereszt mellett. Egy földúton haladunk tovább Sicele tanya irányába.  A völgy jobb partján haladunk majd áttérünk a bal partra ahol egy dombtető után előtűnnek Pagocsa község házai. A falu központján halad át a 152B jelzésű út ezen haladunk nyugati irányba egy keveset majd rátérünk a 132 jelzésű útra Fekete irányába. Elhaladunk az Istentó közelében majd Feketelakban rátérünk a 136 -os jelzésű útra Szénáságy irányába. Innen aszfalton haladunk Mezőmadaras község határáig. Itt lesz a szállásunk erre a napra a Szekeres házban. A napi táv 32 km 560 m szintemelkedéssel .

Negyedik nap  vasárnap május 21

Mezőmadarasról  északi irányba indulunk. A trekk https://www.strava.com/routes/3076452077024102006

A 136 os utat követjük a faluból kifelé, Harcó irányába. Az úton és a rövidítéseken eljutunk a 135- os úttal való kereszteződéshez. Tovább folytatjuk utunkat a 136 – os úton fel az erdőn át a fehér keresztig. A dombtetőn kitárul előttünk a nagyváros látványa. Marosvásárhely átszelése következik. Az erdő szélén majd benne haladva elérjük a Remeteszegi temetőt. Innen utcákon ét haladva elérjük a Maros partját. A gáton haladunk a folyásirány ellenében majd a gyaloghídon átkelünk a bal partjára. A város további részén át felmegyünk a Somos tetőre az állatkert előtti kőmedvéhez. Innen a Német kalap felé indulunk tovább, majd elérjük a Terebics tetőt.  Aláereszkedünk az épülő körgyűrű útja felé majd ujra fel a domboldalon be az erdőbe. Székelybő fölött érünk ki az erdőből, de nem ereszkedünk be a faluba. Szintvonalon haladva erdőn -erdőszélen elkerüljük Székelymoson falut is. A dombról Jobbágyfalva felé ereszkedünk be, a gázállomás mellett érjük el a falut. Átszelve a falut a Nyárád hídja után a Só útján haladva érünk a szálláshelyre a Tündér Ilona panzióba. A mai út 43 km 1055 m szintemelkedéssel. Leghosszabb és legnehezebb az eddigi szakaszok közül.

ötödik nap hétfő május 22

Jobbágyfalva  végéről indulunk a Só Útján a Bekecs tető irányába. A trekk https://www.strava.com/routes/3072865631665619100

A völgyből balkéz irányába felhágunk a dombtetőre. Alattunk megjelenik Maja falu, majd Márkod. Mi haladunk a Bekecs felé, amíg elérjük a 28a jelzésű utat ami Demjénháza és Búzaháza felé halad északnak. Mi délnek tartunk rajta Márkod felé. Itt rátérünk a 31-es útra amin Kendő faluba jutunk. Innen Nyárádsilye irányába haladunk tovább. Felérve a dombtetőre északnak fordulunk és továbbhaladunk a Bekecs irányába. Kacskaringósan emelkedik az út, rövidítéseket is teszünk, amíg elérjük a kápolnát. Itt már 1000 m fölött vagyunk és végignézhetünk az eddig megtett úton. Erdély jó része belátható innen. A láthatárt a Kárpátok vonulata zárja. Délkeleti irányba magaslik előttünk a Siklósi Kő. Ez a következő nap kilátóhelye. A Bekecsről déli irányba Sóvárad felé ereszkedünk. Előttünk a relé beton tornya, hol látszik hol eltűnik az erdőben. A torony mellett érjük el a 135- ös utat ami Sóváradra visz. Egy darabig rajta haladunk majd az erdőszélen rövidítünk a falu felé. A 13a jelzésű főutat a vasúti állomás irányába érjük el. Átkelünk a Küküllő hídján és felfele haladunk a 135- ös úton (ami itt már erősen erdei jelleget ölt) Siklód irányába. Szállásunk a Remeteségen lesz ami egy szép tisztáson terül el. A mai távolság 32 km 1100 m szintemelkedéssel.

Hatodik nap kedd május 23

Sóváradi Remeteségből indulunk  A trekk https://www.strava.com/routes/3072873383733974172

A Só útján haladunk egy darabig. Egy útkereszteződésben ahol az balra Parajd irányába halad, mi az előre irányt választjuk Siklód felé. A falu előtt balra térve bemegyünk az erdőbe aminek a túlsó felén terül el a Siklódi Kő. Visszanézünk a Bekecsre ahol a tegnap jártunk. A hegytetőn dél kelet irányba haladva elérjük Atyha falut, ami Korond felett helyezkedik el. Továbbhaladunk a Firtos irányába amíg elérjük Pálfalvát. Innen már kényelmes ereszkedő lesz Farkaslakáig ahol a mai szállásunk lesz. A mai távolság 34 km 990 m szintemelkedéssel.

Hetedik nap szerda május 24

Farkaslakát a Gordon hegy irányába hagyjuk el.  A Jézus szíve kilátó a vezérpontunk meg is másszuk fel a csúcsáig. Innen Oroszhegy irányába fordulunk. Elhaladunk az Oroszhegyi kilátó mellett és beereszkedünk a faluba.  Trekk https://www.strava.com/routes/3093599622411967918

Oroszhegyet Keleti irányba hagyjuk el előbb le a völgybe majd fel a hegyre. Kiérve a gerincre már láthatóak Zetelaka házai. Az Olga panzióban lesz a szállásunk . A mai táv 19 km 610 m szintemelkedéssel

Nyolcadik nap csütörtök május 25

Zetelakát északi irányba hagyjuk el Zeteváralja fele. Nagyjából az országúton haladva elérjük Ivó falut majd felfele haladunk a sítelepre. Délután felmászunk a Madarasi csúcsra 1801 m magasságba Szállásunk a Sugó panzióban lesz. Trekk https://www.strava.com/routes/3093601764898622894

Mai táv 25 km 1090 m szintemelkedéssel.

Kilencedik nap péntek 26

A Madarasi Hargitát Hargitafürdő irányába hagyjuk el.  Trekk https://www.strava.com/routes/3072910540428864372

A hargitai fenyveserdőben kóborolva jutunk el a Csicsói Hargita lábához, ahol Hargitafürdő fekszik. Innen a sípályák mellett a Kossuth szikla mellett elhaladva ereszkedünk alá. Csiba falu után elérjük az Olt folyót. Innen Csíkszereda következik majd a végső menetelés Csíksomlyóig. A kegytemplom előtt véget ér az utunk. Ezen utolsó szakasz hossza 31 km 350 m szintemelkedéssel.

 

 

Mátyás király zarándoklat Kolozsvárról Csíksomlyóra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..