A sokéves tapasztalatom alapján, amelyet több természetben működő sportág aktív szereplőjeként szereztem, összeállítottam egy kis útmutatót azok számára, akik most kezdenek a természetben mozogni. Most visszagondolva jó lett volna ha valaki, az akkori zöld-fülűnek ezt mind így elmondta volna. Ma már persze rengeteg infót lehet a neten találni a hogyan csináld címszó alatt. Azok között is lehet okos dolgokat olvasni. De az igazi az, amit te magad megéltél, kitapasztaltál. Ezek alapján mindenki írhat magának egy ilyen útmutatót. Az az enyém az alábbi.

Gondolataimat 6 pontban csoportosítottam. Nem nevezem tanácsoknak, mert azokat senki nem szereti. De hasznosnak találom ma is bárkinek azon gondolatát, ami segít megoldani az én problémámat.

A csoportok a következőek:

  1. Viszonyunk a természettel. Hogyan  járjunk modern, városon szocializált emberként, kellemesen, hasznosan, felelősen, abban a természetben ami ismeretlen számunkra és egyre inkább az ember jelenlététől szenved.
  2. Hogyan készüljünk fel fizikailag, lelkileg, szellemileg erre a kapcsolatra. Hogyan tekintsünk mindazokra az élményekre amelyeket a természet csendjében fogunk átélni.
  3. A szükséges felszerelés és annak helyes használata. A mai ipar egész fegyvertárat állít rendelkezésünkre, aminek segítségével a természetben megteremthetjük a szükséges komfortunkat. Kiválasztani ebből azt, amire valóban szükség van, nem egyszerű feladat.
  4. Mit tegyünk ha? A természetben járva mindig adódnak majd olyan helyzetek amelyekkel még nem találkoztunk: megsérülhetünk, vagy társainkon kell segítenünk. Szükség van azokra a minimális ismertekre, amelyek segítségével ezeket a kellemetlen helyzeteket áthidaljuk.
  5. Találkozás a növény és állatvilággal. A természet világa egyre idegenebb számunkra. Bizonyos elvárásokkal járjuk az erdőt-mezőt. Szeretnénk megismerni az életét, látni, hallani a szereplőit, természetes környezetükben. Szükségünk van előzetes ismeretekre, hogy felismerjük őket és nyitottságra, hogy befogadjuk azt is amit ismereteink szerint nincs is. Tudatában kell lennünk, hogy a természet ezen világban mi csak vendégek vagyunk.
  6. Felelős természetjárás. Kulcsszó arra, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk annak érdekében, hogy más is átélhesse azt amit mi. Jó lenne ha ők is ugyanolyan állapotban találnák az erdőt mezőt, miután mi áthaladtunk azok a vidéken.
Útmutató a természetben járóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..