Ha csoportban megyünk, legnagyobb valószínűség szerint semmi bajunk nem történhet, és tapasztalt kirándulók mesélik, hogy soha semmilyen veszélyes helyzetbe nem keveredtek hosszú évek rendszeres természetjárásai során. Mégis, soha ne mondd, hogy soha, ha ne adj’ isten, a legrosszabb megtörténik, jó tudni, mihez fogjunk, mit tegyünk egy sürgős esetben.

     Ha eltévedünk, meg kell állni tájékozódni, keresni a nyomot, amin vissza lehet menni az utolsó ismert helyre. Ha jó rálátásunk van a terepre, meg lehet célozni egy ismert helyet, és egyenesen odamenni. Kulcsszó a nyugalom és koncentráció. Megtörténhet a legtapasztaltabb vándorral is hogy eltéved, a különbség a reakció módozataiban van.

     Ha elkap a vihar, a környezettől függően a tennivalóink a következők. Először is fedél alá kerülni. Ha nincs fedélre kilátás, az esőköpenyt felvenni és menni tovább. Ha erős szél fúj, lehetőleg szélárnyékban haladni. Ha villámlik, kerüljük a magas épületek, fák, sziklák környékét. Húzódjunk alacsony épületek, tereptárgyak közelébe. Nyílt hegygerincet, dombtetőt lehető legsürgősebben hagyjunk el.

     Erős napsütés ellen hosszú ujjú blúz, ing véd legjobban. A fejünkre sapka, kalap, csősál erős napsütésben kötelező. Gyengébb napsütésben védőkrémmel lehet fedetlen bőrrészekkel is járni, mindenki saját érzékenysége alapján döntse el a megfelelő védelem módozatát. A napszúrás tünetei a fejfájás, magas pulzus nyugalomban is. Ilyenkor sok vizet kell inni, és árnyékban ülni. Súlyosabb esetben orvoshoz kell fordulni.

     Ha megcsíp a méh, hideg vizet kell rátenni, majd speciális krémet, ami antihisztamint tartalmaz. De elkerülni a legjobb, a fedett testrészek a legjobb védelem a rovarcsípés ellen.

     Kullancscsípés is előfordulhat, a legelő állatok nyomában rengeteg tartózkodik, a fedett testrész és a vizuális ellenőrzés a legmegfelelőbb. Ha megtaláltuk a kullancsot, csipesszel ajánlott eltávolítani anélkül, hogy a feje a sebbe beleszakadna.

     A figyelem és megfelelő viselkedés a különböző kritikus helyzetekben megvéd a sérüléstől. Ha mégis bekövetkeznek, jó, ha tudjuk a kezelési módjukat. Nem kell mindenért a mentőszolgálatot hívni. Legfontosabb, hogy a sérülést azonnal ellássuk. Ha súlyosnak bizonyul, és mégis szakavatott orvosi segítségre szorulunk, nagy segítség számukra is a helyesen elvégzett sürgősségi beavatkozás. Tanulgassuk meg ezen módszereket, azzal a megnyugtató érzéssel, hogy nem lesz rájuk szükség, de jó tudni mások számára is.

     Kezdjük a lábtól. A zokni nem megfelelő használatától és a nem elégséges hidratálástól keletkezik a vízhólyag. A bőr folyamatosan súrlódásnak van kitéve, és a szervezet azzal védekezik, hogy egy folyadékkal teli párnácskát hoz létre azon a helyen. Gyakran észre sem vesszük amikor kialakul, csak amikor kifakad. Soha ne várjunk addig. Mikor észleljük, keressük meg a keletkezésének okát, és szüntessük azt meg. A folyadékot el kell vezetni úgy, hogy a bőrt minimálisan sértsük, majd steril sebtapasszal leragasztani. Száraz helyen egy nap alatt begyógyul. A folyadék elvezetésének legkíméletesebb módja, ha egy tűvel, amelybe előzőleg egy sterilizált cérnát fűztünk, átszúrjuk a hólyagot. A cérnát benne hagyjuk, úgy hogy mindkét vége kilógjon a sebből. Így a folyadék lassan távozik el, és a bőr hamarabb gyógyul a tapasz alatt

     Bokarándulás, ficam. Egyenetlen talajon való járás alkalmával nagyon kell figyelni a boka megfelelő terhelésére. Lehetőleg a talajra merőlegesen kell lépni. A váratlan ferde lépés következtében a boka kibicsaklik, az ínszalagok megfeszülnek. Legjobb azonnal leülni, a bokát jól átmasszírozni. Ha komolyabb a helyzet, és elszíneződés látszik, akkor a vérerek is sérültek. Jeges borogatást kell rá tenni, hogy ne dagadjon. Pihentetés után, szorosan lekötve folytathatjuk utunkat az első szálláshelyig. Ott lehetőleg felemelt lábbal pihentetni kell a bokát reggelig. A jeges borogatás továbbra is jól jön a dagadás ellen, de ne vigyük túlzásba, nehogy megfázás legyen a vége. Ha reggelre enyhül a fájdalom, tovább lehet menni, de ajánlatos rövid, sima úton haladni, amíg helyrejön. Ha úgy látjuk, hogy az ínszalag elszakadt – a boka nagyon fáj és nem tudunk ráállni – akkor keressünk orvost. Féllábon, botra támaszkodva el lehet jutni az elsősegélynyújtó helyig, ott szakszerűen el kell majd látni a sérülést.

     Izomhúzódások a rossz mozdulatok, csúszás, esés miatt keletkeznek. Fájdalmasak, de nem feltétlenül veszélyesek. Meg kell finoman masszírozni a sérült izmot, majd tovább lehet haladni, kerülve a túlterhelést. Szálláshelyen kenegetni kell, amíg elmúlik. Súlyosabb esetben, ha szakadás keletkezik, le kell állni, és orvoshoz fordulni.

     Az izmok sajátos fájdalma az izomláznak nevezett tünetegyüttes. Főleg reggel, induláskor érezzük. Odafigyeléssel könnyen kezelhető, megelőzésére két dolgot kell tennünk. Induljunk lassan, melegítsük be megfelelően az izmokat. Ez érvényes a pihenők utáni induláskor is. Az izmok megmerevednek, ezért nehezebben nyúlnak és könnyebben sérülnek. Használhatunk melegítő krémet is, amelyeket a sportolók használnak. Másik teendő, hogy hosszabb megállás előtt nyújtsuk meg az elfáradt izmainkat. Ez egy statikus terhelés, ami a meggyötört izomrostokat helyrehozza. Munka közben folyamatosan összehúzódnak, ezért kell leállás és kihűlés előtt megnyújtani őket. Fontos, hogy addig történjen a nyújtás, amíg melegek az izmok. Fel is lehet öltözni közben, hogy melegben is maradjanak, ezen mozgás közben nem fogunk hőt termelni. Mozgásmintákat lehet kérni sportolóktól vagy az internetről keresni. Fontos, hogy a felkészülés alatt ezt is begyakoroljuk, majd építsük be a napi rutinba.

     Horzsolások, szúrások, csípések valószínűleg előfordulnak majd utunk során. A súlyosságuk függvényében kezeljük őket azonnal, vagy hagyjuk a megállás idejére. Minden esetben azonosítani kell a sérülés okát, majd kitisztítani a sebet. Enyhébb esetben nem kell leragasztani, ha nincs szennyeződésnek (por, sár, víz) kitéve. Különben egy steril kötéssel kell védeni. Szálláshelyen mindig cserélni kell a kötést, és védett környezetben szabadon hagyni a sebet, hogy könnyebben gyógyuljon.

     Hidratáció, megfelelő vízfogyasztás a mozgás fontos kiegészítője. A szervezet a hőszabályozásra sok vizet párologtat el. Ezzel értékes ásványi sók távoznak, amelyeket pótolni kell. A nátrium felel a szervezet vízmegkötő funkciójának helyes működéséért, fogyasztására fokozottan kell figyelni. Leghelyesebb vízfogyasztási szokás félóránként két korty víz. Ez kitolható óránként négy kortyra. Hosszabb időt nem célszerű víz nélkül menni. Megfelelő gyakorlattal 3 óráig is ki lehet húzni a vízivást, de ezt csak a gyakorlott túrázók tegyék. A túl sok víz fogyasztása sem célszerű. A helyes hidratációkontroll kritériuma a vizelési inger 3-4 óránkénti jelentkezése. Figyeljünk a vízfogyasztásra a felkészülés idejétől kezdve: tegyük rutinná. Bármilyen diszkomfort jelentkezik (szédülés, émelygés, hőhullám, reszketés, fáradtság, erőtlenség) első reakcióként igyunk vizet, akár többet is.

Fontos kiegészítője a víznek az elektrolit pótlás: tasakban tárolt por formájában vigyük magunkkal, amelyet fogyasztáskor vízbe keverünk. Ebben a keverékben általában benne van minden szükséges anyag (ásványi sók, vitaminok). Ne igyuk folyamatosan, de valamennyit fogyasszunk belőle. Leállás után célszerű egy frissítő (recovery) ital fogyasztása. (Lehetőleg alkoholmentesen). Alapvetően a tiszta hűvös víz a legmegfelelőbb egész napra. Ahhoz lehet a kiegészítőket hozzáadni. Vigyázzunk rá, honnan szerezzük be.

     A táplálkozás mozgás közben nehezen valósítható meg, viszont szükséges, hogy a gyomor ne ürüljön ki teljesen. Az erőkifejtés idején az emésztés stagnál, de nem áll le. Kíméletesen néhány falatot le kell nyelnünk, mondjuk kétóránként. Ez a menet közben elfogyasztott táplálék lehet energia-sportszelet, vagy akár gél is. Fontos, hogy olyat fogyasszunk, amit ismerünk, a felkészülés ideje alatt próbáljuk ki. Legyen mindig könnyű helyen. Minden élelem elfogyasztása után igyunk rá egy korty vizet is. Így könnyebben emészthető. A nap fontos étkezése az esti vacsora. Akkor ehetünk bármennyit, amit a gyomrunk befogad (a túlzásoktól azért tartózkodni kell). Egy kis séta a vacsora és lefekvés között javítja a táplálék feldolgozását. Reggelire is kell valamennyit enni. Könnyűt és gyorsan emészthetőt. Mindenki a szokása szerint, lehetőleg az indulás előtt minimum fél órával.

Mit tegyünk ha?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..