Kezdjük a természetjárást néhány órás kirándulásokkal, csatlakozzunk szervezett csoportokhoz. Egy tapasztalt vezető sokat hozzáadhat a megélt élmény minőségéhez, mentesít a fölösleges félelmektől, rávezet olyan praktikákra, amelyekkel a túránk élvezetes lesz. Csoportban haladni teljesen más élmény, mint egyedül bandukolni, vagy akár szaladni. Érdemes a csoportossal kezdeni, amelyben mindig lehetőség lesz magunkra maradni gondolatainkkal, érzéseinkkel. A csoport közelsége viszont biztonságérzetet kelt a válságosnak tűnő helyzetekben.

Legyünk tisztában a veszélyekkel, a képességeinkkel, és mindenütt a helyi-térségi sajátosságokkal. Hagyjunk naponta tartalék erőt, időt, ha esetleg hosszabbítanunk kell, vagy lassabban tudunk csak haladni. Fontos a megfelelő felszerelés, az időjárásnak és terepnek megfelelő öltözék, a bejáratott cipő, minimális elsősegélycsomag. Pakoljunk könnyen és célszerűen, a hátizsák súlya lehetőleg ne haladja meg a 10 kilót, ha több napra is indulunk. Ha néhány órás futótúrára megyünk a 2 kg legyen a maximum a vizet is beleértve. Útközben találkozhatunk vaddal: medvével, vaddisznóval, de a legnagyobb veszélyt a pásztorkutyák jelenthetik. Rendszeresen ellenőrizzük, nem kaptunk-e kullancsot.

Bárhol áthaladunk, tiszteljük a tájat, a helyi embereket; legyünk nyitottak új dolgokra, új nézőpontokra. Kereshetjük a közösséget, a kapcsolatot. Ne habozzunk segítséget kérni, vagy megosztani, honnan jövünk, hová megyünk. Érezzük magunkat megajándékozva, még akkor is, ha nem minden úgy sikerül, vagy nem olyat kapunk, amire számítottunk. Fogadjuk el, örüljünk neki. A templomokban, szent helyeken őrizzük a csendet, sőt a természetben is haladjunk csendesebben. Ellenben a nagy erdőkben, bozótos, bokros helyeken ajánlott a hangos éneklés, fütyülés annak érdekében, hogy a vadak hamarabb észrevegyenek, és elmeneküljenek előlünk. Figyeljünk a környezetre, önmagunkra és különösen egymásra, ha csapatban megyünk.

Tekintsünk úgy utunkra, hogy arra az időre mindent magunkkal kell vinnünk, ami az életünkhöz feltétlenül szükséges. Másrészt tekintsük úgy utunkat, hogy annak során mindent megtalálunk, amire szükségünk lesz. Az a ruha és egyéb tárgy, amit magunkkal hordozunk, meg kell adja a minimális komfortunkat. Azt viszont cipelnünk kell magunkkal, ami lényegesen rontja a komfortérzetünket. Mérlegeljünk bölcsen indulás előtt, barátkozzunk meg minden felszereléstárgyunkkal, próbáljuk ki azt is, milyen nélküle. Csak akkor vigyük magunkkal, ha nem tudunk meglenni nélküle. Tekintsük ezt is kihívásnak: hogyan legyünk minimalisták.

A tájékozódás alapvető tevékenység. Fontos minden pillanatban tudnunk, hol vagyunk és hová tartunk. Induláskor tájoljuk be magunkat. Keressük meg mindig északot, és ellenőrizzük naponta többször. Egy kis tájoló hasznos segédeszköz, de a telefonon is van iránytű. Foglalkozzunk akkor is a tájékozódással, ha vezetővel megyünk. Gondoljunk arra, hogy a következő alkalommal már egyedül kell boldogulnunk.

Hogyan készüljünk fel?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..