A lábbeli felszerelésünk alapeleme, ami meghatározza a komfortunkat, akár a siker meghatározója is lehet. Választhatunk gondosan túracipőt, vagy ultra futáshoz ajánlott futócipőt, valamint túrához, futáshoz ajánlott sportzoknikat. Alapkövetelmény, hogy ne egy hosszú túra kezdetén találkozzunk először azokkal a felszerelési tárgyakkal, amelyekkel hosszú napokon keresztül boldogulnunk kell. Legyen legalább két hét barátság velük, lehetőleg egész-napos utakon. Annyi idő alatt megmutatják hasznosságukat, kitapasztalhatjuk használatuk minden csínját-bínját.

A zokni, alsónemű, túranadrág, hosszú ujjú ing, póló napi szükséges felszerelési tárgy, legyen belőlük minimum 2 darab (inkább 3, de 4-nél semmiképp nem több). Minden nap végén érdemes kimosni őket, kis szerencsével reggelre meg is száradnak, ha nem, a váltást kell viselni. (A hátizsák tetején a napsütés kiválóan szárítja a vizes felszerelési tárgyakat).

Kötelező öltözékhez tartozik még a polár blúz, szélanorák, esőkabát, világos színű fejvédő, meleg sapka, vékony kesztyű, fürdőnadrág. Ezekből elég 1-1 darab, mert úgysem viseljük állandóan vagy mindet egyszerre

A hátizsák, amibe túránk idejére mindenünk bele kell férjen, külön figyelmet érdemel. Legyen tágas, könnyű és kényelmes a viselése. Praktikusak a zsebek, amibe el lehet rendezni az apró fontos dolgokat, úgy, hogy mindig kézügyben legyenek. Nem fontos, hogy vízálló legyen, viszont szükség van egy vízálló huzatra. A benne lévő ruhákat főleg, de gyakorlatilag mindent érdemes külön zacskókba csomagolni, így biztosan szárazak maradnak a legvadabb zivatarban is. Elterjedt megoldás az is, hogy olyan köpenyt használunk, ami fedi a hátizsákot is. Ez nyújtja a legjobb száraz menedéket.

Felszerelésünk fontos kiegészítője az egészségügyi készlet (kapható standard turista használatra való), napkrém, illetve pohár, kulacs, kanál, zsebkés. Itt a minimális súlyt kell szem előtt tartani, mindenből a legkönnyebbet érdemes választani.

Az opcionális részre térve jön sorra a túrabot, elemlámpa, útleírás, térkép, iránytű, esetleg GPS, gyufa/gyújtó, csipesz, mobiltelefon, töltő stb. Ezekkel úgy vagyunk, hogy bármelyik nélkül boldogulunk, de nagy traumát okozhat a hiánya (ha van, általában nincs rájuk szükség, de ha valamelyiket elhagytuk valahol…!).

Külön figyelmet kell fordítanunk azokra a segédeszközeinkre, amelyek meghatározzák utunk sikerét, komfortját. Ha kerékpárral túrázunk, terepre alkalmasat válasszunk, megfelelő gumikkal és felszereltséggel. Legyen a csomagban a minimális javítókészlet, amivel eljuthatunk az első településig (habár ott sem biztos, hogy felszerelt műhely vár, de a falusi ezermesterek mindent megoldanak).

Fontos a felszerelést gondosan kiválasztani. Ugyanolyan fontos megtanulni a helyes használatának a módozatait és azokat rutin szintre begyakorolni.

Kezdjük a cipővel: alapvető eszköz. A lábunk és a talaj közötti kapcsolatot biztosítja. Figyeljünk arra, hogy mindig helyesen illeszkedjen a lábhoz. Ezt a fűző szorítása biztosítja. Ne szorítsa a lábat, de ne is engedje csúszkálni, mozogni a cipőben. A láb mozgása a cipőben két veszélyes jelenséget okozhat. Ha nem áll stabilan a lábunk, egyenetlen talajon a bokánk félrefordulhat, ficam, húzódás léphet fel. Másrészt az előre hátra csúszástól súrlódik a bőr, és vízhólyag keletkezik. Mindkettő kellemetlen, fájdalmas, és zavarja a mozgásunkat, csökkenti a gyaloglás hatékonyságát, diszkomfortot okoz. Kezelésére vannak módszerek, de legegyszerűbb elkerülni. Ellenőrizzük naponta többször a fűzés helyességét. Száraz, poros úton, melegben a láb megdagad, utána kell engedni a fűzőt. Harmatos fűben vagy szemerkélő esőben gyalogolva a cipő kissé kitágul, a lábunk lehűl, tehát meg kell szorítani a fűzőt. A napi út folyamán a cipő poros, sáros, nedves lesz. Minden este, lehetőleg azonnal a levetése után, tisztítsuk meg a cipőt, és tegyük száradni.

A zoknit mossuk ki és tegyük ki száradni. Az új napot mindig tiszta, száraz zoknival kezdjük. A száraz zokni kötelező, a nedves cipő is könnyebben elviselhető vele.  Valószínű, hogy reggel harmatos fűben fogunk majd gyalogolni, abban bármely cipő átnedvesedik. Nem kell kétségbe esni, a zokni nedvesen is védi a lábat, ha jófajta. Ebben a témában érdemes a maximális komfortot megadni a lábunknak. Ha nagyon vizes helyen járunk, esetleg többször vízbe kell lépni, a zoknira húzhatunk egy vékony műanyag zacskót. Ez kinn tartja a vizet, viszont az izzadság lecsapódik rá és attól lesz a lábunk nedves. Két óránál többet ne alkalmazzuk ezt a megoldást, mert a láb nem szellőzik, befülled. A zokni nem drága, a cipő árának töredéke, ne ezen spóroljunk, legyen nálunk több pár is, ha szükséges, napközben is lehessen zoknit cserélni. A használat után a vizes zoknit, (akár hosszabb pihenő idején is) le kell venni, ki kell öblíteni és száradni tenni. A hátizsák tetején a Nap megteszi ezt a szívességet nekünk. A jó zokni tartalmaz gyapjú, coolmax és elastan szálat. Az első kettő melegen tartja a lábat, elvezeti a vizet és az izzadságot. A harmadik biztosítja, hogy mindig szorosan álljon a lábon, ne gyűrődjön meg. A gyűrődés néhány óra alatt komoly vízhólyagot okozhat.

A nadrág szintén a lábunkat védi: egyrészt a hidegtől, melegtől, másrészt a növényzettől, amin áthaladunk. Legalkalmasabb hosszú gyaloglásra a könnyű, szellőző UV-szűrős, szintetikus anyagból készült, sportos szabású ruhadarab. Nem fontos a vízhatlansága. A membrános anyagok nagyon drágák, és csak extrém körülmények között igazán hatékonyak. Legyen testhezálló, de nem szoros, biztosítsa a mozgás teljes szabadságát. Talán a térdnadrág-hosszú szárú harisnya a legjobb kombináció, de ezt mindenki maga döntse el, megfelelő próbaidő után.

Modern ruhadarab a kompressziós nadrág. Ez bőrbarát anyagból készül, rugalmas textilcsíkok vannak belevarrva, amelyek bizonyos izomcsoportokat leszorítanak. A hosszútávfutók használják, lényegesen javítja a teljesítményt, csökkenti az izmok fáradtságát. Lehet egy könnyű nadrágot rávenni, ha szükségesnek tartjuk esztétikai vagy hőszigetelési szempontból. Itt is a próba az alapvető, de érdemes vele foglalkozni. Fontos része a nadrágnak a derék kialakítása. Mivel hátizsákkal járunk, annak a derékpántja itt találkozik a testünkkel. Mindkettőnek szorosan és gyűrődésmentesen kell állnia. Hölgyek a kompressziós nadrághoz viselhetnek akár szoknyát, az is lehet sportos és elegáns.

Fontos kiegészítője a nadrágnak a boka-lábszár védő. A cipőre szorosan kell illeszkedjen, hogy megakadályozza a por és egyéb szennyeződés bejutását, ami a lábunkat felsértheti. Legyen könnyű, és szellőző. Van membrános változata is, ezt inkább extrém körülményekre ajánlatos használni. Fontos, hogy a talp alatti csatlakozás szoros és tartós legyen, ne zavarjon a járásban.

A blúz a felsőtestünk védője. Legfontosabb funkciója, hogy az izzadságot (amelyet utunk során bőven fogunk termelni) elvezesse a bőrünkről. Ezáltal valósul meg a hőszabályozásunk is. A hátizsák alatt bármely blúz átnedvesedik, ez nem zavaró, amíg mozgásban vagyunk. Megállás után ajánlatos vagy azonnal lecserélni a vizes blúzt, vagy rávenni valami meleget. Vizes blúzban álldogálni, akár a napon is, veszélyes dolog. A jó minőségű szintetikus blúzok nagyon hamar száradnak, akár a hátizsákra is kiteríthetőek. Érdemes az antibakteriális jelzéssel ellátott darabot választani, nem büdösödik be olyan hamar. A pamut pólót olyan helyzetben használjuk, mikor nem izzadunk. Hamar átnedvesedik és nehezen szárad. Szárazon kellemesebb a szintetikusnál, nedvesen viszont veszélyesen hideget tart. (Lehet hűsülésre használni). Erre a ruhadarabra is érvényes, hogy a nap végén ki kell öblíteni, és szárítani. Az a jó, ha reggel minden felszerelésdarabunk száraz, így indulunk neki a napnak.

Az eső/szélkabát (dzseki) használatát szintén be kell gyakorolni. Legyen mindig nagyon könnyű helyen a hátizsákban. Gyalogolni mindig a legszellősebb blúzban érdemes. Ha szél keletkezik, fel kell venni a széldzsekit. Nem érdemes megvárni, amíg fázni kezdünk. Akkor már késő, eléggé nehéz visszaállítani a hőegyensúlyt. Plusz energiát kell a melegedésre felhasználni, lehet, arra máshol lesz majd szükség. A jó széldzseki az enyhe esőtől is megvéd. Amíg csak szemerkél, nem érdemes a nagy a zsákot is betakaró köpenyt elővenni. Ködös, nedves időben is a széldzseki a megfelelő öltözet. Ha a hőmérséklet alacsony, a vékony blúzt cseréljük ki a polárblúzzal. Az meleget tart akkor is, ha beleizzadunk, mert az izzadtságot elvezeti a bőrünkről. A vastag polár felsőt tartogassuk a hideg napokra, vagy a pihenőhelyre, mozgás közben valószínűleg nem lesz rá szükség. Ha viszont esőben, zivatarban állni kényszerülünk, vegyük fel bátran.

A kihűlés állás közben veszélyes dolog, ne kísérletezzünk vele. Ha az eső, szél elállt, vessük le bátran a dzsekit, terítsük a hátizsákra száradni. Az eső előtt viszont a zsákra kiterített blúzt vagy zoknit tegyük a nedves vagy a száraz holmik közé a megfelelő zacskóba. Az esőben biztos nem fog tovább száradni, ellenkezőleg. Minden ruhadarabot vízhatlan zacskóban kell tárolni, hogy a hátizsák beázása esetén ne nedvesedjenek be. Természetesen külön kell tárolni a tiszta száraz, a kimosott nedves és a használt nedves holmit, így a rend is biztosítva van a kis vándor-háztartásunkban.

A fej védelme fontos, mert egyik legérzékenyebb testrészünk. Melegben a nap UV-sugárzásától kell elzárni. Erre kalap, kendő, csősál egyaránt megfelel. Ezek általában jól szellőznek. Kiemelném a csősálat, ami egy multifunkcionális eszköz. Használható nap és szél ellen egyaránt, hidegben is jó szolgálatot tesz. Használaton kívül pedig csuklóra húzva hordható (akár a legyeket is lehet hajtani vele, he szükséges). A kapucni alatt duplára hajtva akár fagyban is elégséges, szükség esetén kesztyűt is helyettesítheti. Egy vastagabb polár sapka és kesztyű azért legyen a hátizsák mélyén, ha olyan időben gyalogolunk. Hidegben vigyázzunk mindig a fejünkre, a fázás onnan indul.

A szükséges felszerelés és annak helyes használata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..