Iskola és élet, tanár és tanítvány.- 40 év távlatából érdekes áttekinteni ezeket a fogalmakat. Pünkösd szombatján gyűlt össze az a társaság ami életem 3 évében 1974-77 között meghatározó volt számomra. Most 40 év távlatából értettem meg, hogy miért akkor és miért az ma is. Akkor összegyűltünk Kolozsvár különböző iskoláiból és Erdély különböző városaiból, azért hogy megalapítsuk azt a társaságot amit a legkisebb szuprának, a SzupraFizika osztálynak neveztek el akkor, és ezt a nevet büszkén vállaljuk ma is. Nem tudom eldönteni mikor álltunk össze közösségé, lehet hogy ma sem vagyunk minden szempontból azok, de most 40 év után, a közösségi érzés ott van, jó együtt lenni és úgy tudunk beszélgetni, mintha a tegnap tettük volna legutóbb. Pedig olyannal is találkoztam, akinél ezen tegnap óta elmúlt 30 év legalább. Egy közösségnek megvannak a vezéregyéniségei, szellemi vezetői, példaképei. Számunkra egyértelműen a mindenki által elfogadott egyéniség Csocso- Tellmann Jenő Tanár úr. Hatalmas élmény, hogy most 89 éves korában olyat tud mondani, amit én 59 éves koromban ugyanúgy hallgatok mint kisdiák koromban tettem. Tisztelet és csodálat, hogy ugyanúgy megtalálja a hangot velünk mint mindig is tette. Hogy úgy tud őszintén beszélni, hogy elmondja a magasztos és kevéssé emelkedett dolgokat, úgy ahogy vannak. Ahogy mindent a maga helyére tud tenni. Most 40 év után jó volt hallani mindenkitől, hogy személyes életfilozófiája kialakításában Csocso gondolatai, példája, tettei hogyan voltak jelen. Ilyen korban már vissza tudunk tekinteni arra, hogy ki miként formálta életünket. Nagy élmény találkozni és legközelebbi baráti hangon elbeszélgetni azzal, akiről tudom hogy meghatározó volt életemben. Ennél csak az fantasztikusabb, hogy most is önmaga tud maradni, most is tud újat mondani most is példakép tud lenni. Ha én ennek egy töredékét meg tudom valósítani ilyen téren 89 éves koromban, nagyon boldog leszek.

Osztálytársakból barátokká váltunk és kapcsolatban maradunk. Azokkal is akik nem jönnek el a találkozókra. Vannak akik objektív okok miatt (öröklakhelyükre költöztek) mások a napi forgatagból nem tudva kiszabadulni, vagy csak azért, mert távolból akarja ezt a kapcsolatot megélni.

Közösségnek lenni a mai elidegenedő világban szerintem hatalmas érték. Közösséget fenntartani, kapcsolatokat ápolni szép feladat. Örülök, hogy része lehetek ennek a társaságnak, megélhetem ezen közösségi élményt és hogy van erőm megosztani mindenkivel ezen gondolatokat. Teszem ezt azon impulzus hatására amit most kaptam, és folytatni fogom amíg csak tehetem.

Köszönöm Osztálytársaim köszönöm Tanáraim!

40 év érettség

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..